Proste bułeczki pszenne
Składniki na rozczyn:
- 25 g świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłej wody
- łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- pół szklanki ciepłego mleka
- 5 łyżek oleju (około 50 g)
- łyżeczka soli
Mieszamy składniki na rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia – około 15 minut. Łączymy pozostałe składniki + rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia – około 1 godzina. Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, podzielić na 8 części i uformować bułeczki (można je również oprószyć mąką i przeciąć w połowie). Znów odstawić do wyrośnięcia – około 40 minut. Pozostaje już tylko je upiec :)
Pieczenie: 20-25 min, 200 stopni (grzanie góra dół, bez termoobiegu)
Uwaga: na dnie piekarnika położyć naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodą