Proste bułeczki

Proste bułeczki pszenne
proste bułeczki

Składniki na rozczyn:

  • 25 g świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłej wody
  • łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • pół szklanki  ciepłego mleka
  • 5 łyżek oleju (około 50 g)
  • łyżeczka soli

Mieszamy składniki na rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia – około 15 minut. Łączymy pozostałe składniki + rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia – około 1 godzina. Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, podzielić na 8 części i uformować bułeczki (można je również oprószyć mąką i przeciąć w połowie). Znów odstawić do wyrośnięcia – około 40 minut. Pozostaje już tylko je upiec :)

Pieczenie: 20-25 min, 200 stopni (grzanie góra dół, bez termoobiegu)
Uwaga: na dnie piekarnika położyć naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.