Babka drożdżowa

Babka drożdżowa – idealna w swej prostocie

 

Składniki na rozczyn:

  • 25 g świeżych drożdży
  • szklanka ciepłego mlea
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki:

  • 440 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 60 g ciepłego masła

Składniki na kruszonkę (jest to podwójna porcja):

  • 70 g mąki
  • 60 g masła
  • 2 łyżki cukru

Mieszamy składniki na rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia – około 15 minut. Łączymy pozostałe składniki + rozczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto przełożyć do dłuższej keksówki (35 cm) i odstawić do wyrośnięcia – około 30 min. Następnie posmarować wierzch ciasta mlekiem i posypać wyrobioną w między czasie kruszonką (połową porcji, drugą połowę można odłożyć do zamrażalnika na drugi raz ;))

Pieczenie: 35 min, 180 stopni (termoobieg)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.