Rogaliki drożdżowe

Proste i pyszne rogaliki drożdżowe nadziewane dżemem lub powidłami

rogaliki

Składniki:

  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • drożdże suche (1 opakowanie)
  • łyżeczka cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1  łyżeczka aromatu waniliowego
  • dowolny dżem/powidła

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże w łyżeczką cukru. Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Odłożyć na minimum 2 godziny do lodówki (może być też noc)
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na okrągłe placki, podzielić jak pizzę na 8 części. Na każdą część nałożyć niewielką porcję dżemu i zawijać. Piec15 minut w 190 stopniach. Na koniec można posypać cukrem pudrem. Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.