Naleśniki idealne – mimo, że potrzeba do nich trochę więcej składników niż do klasycznej wersji, to nie robię już żadnych innych. Mi najbardziej smakują z nadzieniem twarogowo-bananowym. Warto spróbować!
Składniki na ciasto:
- 40 g rozpuszczonego masła
- 130 g mąki
- 2 jajka
- 150 g mleka
- śmietanka kremówka
- łyżka cukru
Nadzienie:
- 250-300 g twarogu
- śmietanka kremówka
- 2 łyżki brązowego cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżka soku z cytryny
- 2 banany
Będzie nam potrzebne 200 g opakowanie śmietanki kremówki. Do ciasta dodajemy około 3/5 (mówiąc niematematycznie – „większą” połowę). Do nadzienia resztę.
Rozpuszczamy masło, łączymy z resztą składników na ciasto i smażymy naleśniki. Wychodzi 6 sztuk. Rozgniatamy twaróg ze śmietanką, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy pokrojone banany. Zawijamy naleśniki i wcinamy :)
6 sztuk z takiej ilości składników? Jakoś tak mało mi się wydaje ;)
Ostatnio robiłam naleśniki tak z połowy Twojej porcji i wyszło mi również sześć.
Ale ciągle szukam perfekcyjnego przepisu – tamten nie do końca mi podszedł.
Naleśniki wychodzą mi cienkie, a patelnia też nie jest wielka i wychodzi 6 :) Czekam na recenzję po wypróbowaniu przepisu