Mięso mielone z kaszą kuskus

Mięso mielone z kaszą kuskus – lekko na ostro (lub trochę bardziej na ostro jak ktoś woli). Kolejne danie ekspresowe:

mięso mielone z kaszą kuskus

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • papryka ostra/słoda
  • kmin rzymski – mielony
  • kolendra – mielona
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • kasza kuskus
  • suszona żurawina
  • jogurt grecki
  • ząbek czosnku

Odpowiednią ilość kaszy kuskus (ok. 50 g na osobę) wsypujemy do miski, dodajemy sól i garść suszonej żurawiny – zalewamy wrzątkiem do pół centymetra nad powierzchnię kaszy i zostawiamy pod przykryciem. Przed podaniem wystarczy tylko przemieszać. W tym czasie podsmażamy mięso mielone dodając przyprawy – sól, paprykę ostrą i słodką w proporcjach według uznania, szczyptę cynamonu,kminu rzymskiego, kolendry i gałki muszkatołowej. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Danie podawać z jogurtem greckim z rozgniecionym ząbkiem czosnku – bez tego to nie będzie TO :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.