Mini bułeczki – proste a smaczne. My jemy je jeszcze ciepłe z masłem czosnkowym lub np. z pastą z awokado. Albo po prostu maczane w oliwie.
Składniki:
- 160 g letniej wody
- 30 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 300 g mąki
Ciasto na moje mini bułeczki jest takie same jak na focaccie czy pizze, dodaję jedynie ciut więcej drożdży. Zatem do letniej wody dodajemy drożdże i cukier – mieszamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do miseczki oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (15-30 minut). Na wyłożoną papierem blachę układamy uformowane kuleczki – wielkości powiedzmy piłeczki golfowej :). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika – 190 stopni na 12 minut. Zjadamy od razu a wychodzi około 9 sztuk.