Proste i pyszne rogaliki drożdżowe nadziewane dżemem lub powidłami
Składniki:
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- drożdże suche (1 opakowanie)
- łyżeczka cukru
- 100 g miękkiego masła
- 250 mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- dowolny dżem/powidła
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże w łyżeczką cukru. Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Odłożyć na minimum 2 godziny do lodówki (może być też noc)
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na okrągłe placki, podzielić jak pizzę na 8 części. Na każdą część nałożyć niewielką porcję dżemu i zawijać. Piec15 minut w 190 stopniach. Na koniec można posypać cukrem pudrem. Pycha!