Babka drożdżowa – idealna w swej prostocie
Składniki na rozczyn:
- 25 g świeżych drożdży
- szklanka ciepłego mlea
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
Składniki:
- 440 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 60 g ciepłego masła
Składniki na kruszonkę (jest to podwójna porcja):
- 70 g mąki
- 60 g masła
- 2 łyżki cukru
Mieszamy składniki na rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia – około 15 minut. Łączymy pozostałe składniki + rozczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto przełożyć do dłuższej keksówki (35 cm) i odstawić do wyrośnięcia – około 30 min. Następnie posmarować wierzch ciasta mlekiem i posypać wyrobioną w między czasie kruszonką (połową porcji, drugą połowę można odłożyć do zamrażalnika na drugi raz ;))
Pieczenie: 35 min, 180 stopni (termoobieg)