Kluski ziemniaczane – najprostsze na świecie. W wersji, którą ja lubię najbardziej czyli ze skwarkami z boczku, ale niektórzy wolą z twarogiem i śmietaną. Danie minimalistyczne :)
Składniki:
- 4-5 ziemniaków
- mąka żytnia
- sól
- boczek wędzony na skwarki
Ziemniaki zetrzeć na tarce (małe oczka), lub przy pomocy robota kuchennego. Do masy ziemniaczanej dodawać mąkę żytnią – tyle ile się da, do bólu :) Masa ma być bardzo gęsta. Doprawiamy solą. W szerokim garnku zagotowujemy wodę. Porcję ciasta nakładamy na brzeg płaskiego talerza i przy pomocy łyżki zrzucamy kawałki ciasta na wrzątek. Gotujemy chwilę, od wypłynięcia około 3-5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i gotujemy kolejne kluski. Podawać ze skwarkami z boczku lub cebuli.
wyglądają apetycznie
gratulacje
Dziękuję i pozdrawiam
Kluski w tej wersji wyszły smakowite, a co zostało z obiadu, na drugi dzień podsmażone na oleju , też dobre.
Ciesze się, że przepis przetestowany. Ja na drugi dzień podsmażam je z jajkami :)