Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną – jedno z ulubionych dań moich najmłodszych krytyków kulinarnych
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- około 400-450 g mięsa mielonego
- 1 cebulka (drobno pokrojona)
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 1 jajko
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
Do sosu:
- puszka pomidorów
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie
Ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu. Kaszę zmiksować z natką pietruszki. Mięso wymieszać z kaszą i pozostałymi składnikami. Uformować małe pulpeciki (można obtaczać w mące) i podsmażyć je na patelni z każdej strony. Pulpeciki odstawić, a na patelnię wrzucić pomidory z puszki. Dodać przyprawy i gotować (aż pomidory się rozgotują). Rozrzedzić sos wodą, dodać pulpeciki i gotować jeszcze ok. 5 min. Gotowe!