Muffinki pizzowe

Muffinki pizzowe – świetna przekąska na imprezkę, ale też do pracy lub na śniadanko czy kolację. Przepis zaczerpnięty z Szusz Gotuje (z lekkimi modyfikacjmi)

muffinki pizzowe

Składniki:

  • 120 ml ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 250 gr mąki
  • 60 gr masła
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 15 dg żółtego sera
  • 4 grube plastry szynki
  • kilka suszonych pomidorów

Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mieszamy. Dalej dodajemy mąkę, miękkie masło, sól, zioła prowansalskie – miksujemy. Przykrywamy i odstawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pokrojoną szynkę, kilka pokrojonych suszonych pomidorów, i połowę startego sera. Składników w cieście nie może być za dużo, żeby muffinki ładnie wyrosły. Nakładamy ciasto do foremek i posypujemy na wierzchu pozostałym serem. Piec przez około 20 minut w 200 stopniach. Ze składnikami można eksperymentować, ale przy tych dodanych przeze mnie smak muffinek i tak już przypominał klimat pizzy. Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.