Mięso mielone z kaszą kuskus – lekko na ostro (lub trochę bardziej na ostro jak ktoś woli). Kolejne danie ekspresowe:
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- koncentrat pomidorowy
- sól
- papryka ostra/słoda
- kmin rzymski – mielony
- kolendra – mielona
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- kasza kuskus
- suszona żurawina
- jogurt grecki
- ząbek czosnku
Odpowiednią ilość kaszy kuskus (ok. 50 g na osobę) wsypujemy do miski, dodajemy sól i garść suszonej żurawiny – zalewamy wrzątkiem do pół centymetra nad powierzchnię kaszy i zostawiamy pod przykryciem. Przed podaniem wystarczy tylko przemieszać. W tym czasie podsmażamy mięso mielone dodając przyprawy – sól, paprykę ostrą i słodką w proporcjach według uznania, szczyptę cynamonu,kminu rzymskiego, kolendry i gałki muszkatołowej. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Danie podawać z jogurtem greckim z rozgniecionym ząbkiem czosnku – bez tego to nie będzie TO :)