Krewetki z czosnkiem

Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki – palce lizać ;)

krewetki z czosnkiem

Składniki:

  • 200-250 g krewetek
  • 40 g masła
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 50 ml białego wina
  • natka pietruszki
  • sól
  • cytryna

Mrożone krewetki rozmrozić w letniej wodzie. Naciąć i usunąć czarne jelito. Opcjonalnie usunąć ogonki – jak kto woli. Na połowie masła podsmażyć chwilę czosnek. Włożyć krewetki i smażyć przez około minutę na jednej stronie. Wlać wino i odparować na większym ogniu. Przewrócić krewetki na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Na koniec dodać trochę posiekanej natki pietruszki i resztę masła. Po rozpuszczeniu masła, zdjąć z ognia, doprawić solą i skropić sokiem z cytryny. Podawać np. z bagietką,

One thought on “Krewetki z czosnkiem

  1. Pierwsza próba jadalne pychotka !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.