Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki – palce lizać ;)
Składniki:
- 200-250 g krewetek
- 40 g masła
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 50 ml białego wina
- natka pietruszki
- sól
- cytryna
Mrożone krewetki rozmrozić w letniej wodzie. Naciąć i usunąć czarne jelito. Opcjonalnie usunąć ogonki – jak kto woli. Na połowie masła podsmażyć chwilę czosnek. Włożyć krewetki i smażyć przez około minutę na jednej stronie. Wlać wino i odparować na większym ogniu. Przewrócić krewetki na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Na koniec dodać trochę posiekanej natki pietruszki i resztę masła. Po rozpuszczeniu masła, zdjąć z ognia, doprawić solą i skropić sokiem z cytryny. Podawać np. z bagietką,
Pierwsza próba jadalne pychotka !