Focaccia, czyli rodzaj włoskiego pieczywa. Ciasto jak na pizze i delikatne dodatki. Oto moja wariacja na jej temat:
Składniki na ciasto:
- 160 g letniej wody
- 20 g drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 300 g mąki
Dodatki:
- olej kujawski w wersji z pomidorami, czosnkiem i bazylią (lub zwykły olej)
- mała cebulka
- zioła prowansalskie
- oliwki
- sól
Do letniej wody dodać drożdże i cukier – wymieszać. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ja używam do tego Thermomixa, więc zadanie mam uproszczone. Ciasto włożyć do miseczki oprószonej mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (15-30 minut).
W tym czasie cebulę pokroić na talarki. Zeszklić na aromatyzowanym oleju i dodać sporo ziół prowansalskich. Ciasto wyłożyć na blachę lub formę do pizzy. Wyłożyć na nie cebulę wraz z olejem, żeby ciasto nie było za suche. Powciskać oliwki i oprószyć solą. Piec około 12 minut w 190 stopniach. Smacznego!
Wygląda super, choć mam tak dobry przepis na pizzę, że szkoda mi się z nim rozstawać :)
No ale może pora coś zmienić w menu?