Focaccia

Focaccia, czyli rodzaj włoskiego pieczywa. Ciasto jak na pizze i delikatne dodatki. Oto moja wariacja na jej temat:

focaccia

Składniki na ciasto:

  • 160 g letniej wody
  • 20 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 g mąki

Dodatki:

  • olej kujawski w wersji z pomidorami, czosnkiem i bazylią (lub zwykły olej)
  • mała cebulka
  • zioła prowansalskie
  • oliwki
  • sól

Do letniej wody dodać drożdże i cukier – wymieszać. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ja używam do tego Thermomixa, więc zadanie mam uproszczone. Ciasto włożyć do miseczki oprószonej mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (15-30 minut).

W tym czasie cebulę pokroić na talarki. Zeszklić na aromatyzowanym oleju i dodać sporo ziół prowansalskich. Ciasto wyłożyć na blachę lub formę do pizzy. Wyłożyć na nie cebulę wraz z olejem, żeby ciasto nie było za suche. Powciskać oliwki i oprószyć solą. Piec około 12 minut w 190 stopniach. Smacznego!

 

One thought on “Focaccia

  1. Wygląda super, choć mam tak dobry przepis na pizzę, że szkoda mi się z nim rozstawać :)
    No ale może pora coś zmienić w menu?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.