Ciasto cynamonowe z polewą czekoladową


Ciasto cynamonowe z polewą czekoladową – idealne w sezonie zimowo-świątecznym
ciasto cynamonowe 2

Składniki:

  • 220 g mąki
  • 75 g zmielonych migdałów (można z nich zrezygnować i dać do ciasta 260 g mąki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 90 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 pełne łyżeczki miodu
  • 150 ml oleju
  • mały jogurt naturalny

Wymieszać suche składniki, żeby nie było grudek i odłożyć. Wymieszać resztę, tzn. jajka, miód, jogurt i olej i dodać do nich składniki sypkie. Wymieszać wszystko do połączenia składników. Piec w okrągłej niedużej formie w 160 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka). Podać z cukrem pudrem lub polewą czekoladową, na którą przepis poniżej.

Składniki na polewę:

  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao

Rozpuścić masło i zagotować w nim pozostałe składniki

 

One thought on “Ciasto cynamonowe z polewą czekoladową

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.