Ciasto cynamonowe z polewą czekoladową – idealne w sezonie zimowo-świątecznym
Składniki:
- 220 g mąki
- 75 g zmielonych migdałów (można z nich zrezygnować i dać do ciasta 260 g mąki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
- 90 g cukru
- 2 jajka
- 3 pełne łyżeczki miodu
- 150 ml oleju
- mały jogurt naturalny
Wymieszać suche składniki, żeby nie było grudek i odłożyć. Wymieszać resztę, tzn. jajka, miód, jogurt i olej i dodać do nich składniki sypkie. Wymieszać wszystko do połączenia składników. Piec w okrągłej niedużej formie w 160 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka). Podać z cukrem pudrem lub polewą czekoladową, na którą przepis poniżej.
Składniki na polewę:
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
Rozpuścić masło i zagotować w nim pozostałe składniki
Smakowicie