Ciastka czekoladowe

Duże i bardzo czekoladowe ciastka – już przy samym ich robieniu ślinotok gwarantowany ;)

ciastka czekoladowe

Składniki:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 125 g miękkiego masła
  • 60 g brązowego cukru
  • 60 g białego cukru
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Jedną tabliczkę rozpuścić, a dwie pozostałe posiekać. Utrzeć masło z cukrem, dodać roztopioną czekoladę, potem jajko. Następnie dodać mąkę, sodę, szczyptę soli i wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (a raczej dwóch blachach), wykładać dużą łyżką porcje ciasta. Nie trzeba rozpłaszczać ciasta, ciastka w trakcie pieczenia same się rozpłyną i nabiorą płaskiego i okrągłego kształtu. Należy dlatego zostawić spore odległości między porcjami. Mi wyszło 17 dużych ciastek, ale można też zrobić więcej mniejszych nakładając ciasto małą łyżeczką. Piec w 170 stopniach z termoobiegiem przez 18 minut. Po wyjęciu dać im chwilę na przestygnięcie, a potem przełożyć na metalową kratkę, żeby stwardniały i wystygły całkowicie. Jedno takie ciacho w zupełności zaspokaja czekoladowy głód :)

 

2 thoughts on “Ciastka czekoladowe

  1. Dokladnie, wyszly pyszne! :) Musze koniecznie zrobić u siebie w domu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.