Duże i bardzo czekoladowe ciastka – już przy samym ich robieniu ślinotok gwarantowany ;)
Składniki:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 125 g miękkiego masła
- 60 g brązowego cukru
- 60 g białego cukru
- 1 jajko
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Jedną tabliczkę rozpuścić, a dwie pozostałe posiekać. Utrzeć masło z cukrem, dodać roztopioną czekoladę, potem jajko. Następnie dodać mąkę, sodę, szczyptę soli i wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (a raczej dwóch blachach), wykładać dużą łyżką porcje ciasta. Nie trzeba rozpłaszczać ciasta, ciastka w trakcie pieczenia same się rozpłyną i nabiorą płaskiego i okrągłego kształtu. Należy dlatego zostawić spore odległości między porcjami. Mi wyszło 17 dużych ciastek, ale można też zrobić więcej mniejszych nakładając ciasto małą łyżeczką. Piec w 170 stopniach z termoobiegiem przez 18 minut. Po wyjęciu dać im chwilę na przestygnięcie, a potem przełożyć na metalową kratkę, żeby stwardniały i wystygły całkowicie. Jedno takie ciacho w zupełności zaspokaja czekoladowy głód :)
Dokladnie, wyszly pyszne! :) Musze koniecznie zrobić u siebie w domu!
Już mam pomysł na lekko zmodyfikowaną wersję, także wkrótce będziemy testować kolejne ciasteczka ;)