Cebulaki na moim sprawdzonym cieście do pizzy
Składniki na ciasto:
- 160 g letniej wody
- 20 g drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 300 g mąki
Dodatki:
- 2-3 cebule
- 15 dg żółtego sera
- sól, majeranek
Do letniej wody dodać drożdże i cukier – wymieszać. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ja używam do tego Thermomixa, więc zadanie mam uproszczone. Ciasto włożyć do miseczki oprószonej mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (15-30 minut).
W tym czasie pokroić i podsmażyć cebulkę. Doprawić ją solą i majerankiem. Z ciasta uformować kilka kulek (mi wyszło 5) i je rozwałkować. Ułożyć na nich podsmażoną cebulkę i starkowany ser. Piec około 12 minut w 190 stopniach.