Cebulaki

Cebulaki na moim sprawdzonym cieście do pizzy

cebulaki

Składniki na ciasto:

  • 160 g letniej wody
  • 20 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 g mąki

Dodatki:

  • 2-3 cebule
  • 15 dg żółtego sera
  • sól, majeranek

Do letniej wody dodać drożdże i cukier – wymieszać. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ja używam do tego Thermomixa, więc zadanie mam uproszczone. Ciasto włożyć do miseczki oprószonej mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (15-30 minut).

W tym czasie pokroić i podsmażyć cebulkę. Doprawić ją solą i majerankiem. Z ciasta uformować kilka kulek (mi wyszło 5) i je rozwałkować. Ułożyć na nich podsmażoną cebulkę i starkowany ser. Piec około 12 minut w 190 stopniach.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.