Babka jogurtowa

Babka jogurtowa – robiona często kiedy spodziewam się gości. Zawsze wychodzi i wszystkim smakuje

babka jogurtowaSkładniki:

  • 120 g masła, miękkiego
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 2 jajka
  • 220 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • mały jogurt naturalny
  • 2 „wciśnięcia” soku z cytryny
  • cukier puder do posypania

Małą formę na babkę (ja mam o średnicy 22 cm) wysmarować masłem. Jeśli używamy większej formy to zwiększyć proporcje. Miękkie masło utrzeć z cukrem (zwykłym i waniliowym) i skórką z cytryny. Dodać jajka. Na mniejszych obrotach dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec jogurt z sokiem z cytryny – tu już miksować krótko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy i piec w temp. 160 stopni około 50-60 minut (aż ciasto się zarumieni lub do tzw. „suchego patyczka”). Trzeba dostosować czas pieczenia do piekarnika

2 thoughts on “Babka jogurtowa

  1. To musi być pyszne! Wypieki z dodatkiem cytryny mają w sobie to coś. Ja ostatnio dodaję cytrynę do każdego ciasta ;P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.