Babka jogurtowa – robiona często kiedy spodziewam się gości. Zawsze wychodzi i wszystkim smakuje
- 120 g masła, miękkiego
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- skórka starta z połowy cytryny
- 2 jajka
- 220 g mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- mały jogurt naturalny
- 2 „wciśnięcia” soku z cytryny
- cukier puder do posypania
Małą formę na babkę (ja mam o średnicy 22 cm) wysmarować masłem. Jeśli używamy większej formy to zwiększyć proporcje. Miękkie masło utrzeć z cukrem (zwykłym i waniliowym) i skórką z cytryny. Dodać jajka. Na mniejszych obrotach dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec jogurt z sokiem z cytryny – tu już miksować krótko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy i piec w temp. 160 stopni około 50-60 minut (aż ciasto się zarumieni lub do tzw. „suchego patyczka”). Trzeba dostosować czas pieczenia do piekarnika
To musi być pyszne! Wypieki z dodatkiem cytryny mają w sobie to coś. Ja ostatnio dodaję cytrynę do każdego ciasta ;P
O! To brzmi że trochę pieczesz :) Musisz podzielić się ze mną sprawdzonymi przepisami. Pozdro!