Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną

Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną – jedno z ulubionych dań moich najmłodszych krytyków kulinarnych

pulpeciki_z_kasza_jaglana_2

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • około 400-450 g mięsa mielonego
  • 1 cebulka (drobno pokrojona)
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Do sosu:

  • puszka pomidorów
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie

Ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu. Kaszę zmiksować z natką pietruszki. Mięso wymieszać z kaszą i pozostałymi składnikami. Uformować małe pulpeciki (można obtaczać w mące) i podsmażyć je na patelni z każdej strony. Pulpeciki odstawić, a na patelnię wrzucić pomidory z puszki. Dodać przyprawy i gotować (aż pomidory się rozgotują). Rozrzedzić sos wodą, dodać pulpeciki i gotować jeszcze ok. 5 min. Gotowe!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.