Muffinki pizzowe – świetna przekąska na imprezkę, ale też do pracy lub na śniadanko czy kolację. Przepis zaczerpnięty z Szusz Gotuje (z lekkimi modyfikacjmi)
Składniki:
- 120 ml ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 250 gr mąki
- 60 gr masła
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 15 dg żółtego sera
- 4 grube plastry szynki
- kilka suszonych pomidorów
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mieszamy. Dalej dodajemy mąkę, miękkie masło, sól, zioła prowansalskie – miksujemy. Przykrywamy i odstawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pokrojoną szynkę, kilka pokrojonych suszonych pomidorów, i połowę startego sera. Składników w cieście nie może być za dużo, żeby muffinki ładnie wyrosły. Nakładamy ciasto do foremek i posypujemy na wierzchu pozostałym serem. Piec przez około 20 minut w 200 stopniach. Ze składnikami można eksperymentować, ale przy tych dodanych przeze mnie smak muffinek i tak już przypominał klimat pizzy. Polecam