Mięso mielone pieczone w szynce szwarcwaldzkiej

Mięso mielone pieczone w szynce szwarcwaldzkiej (lub równie dobrze w wędzonym boczku) – szybszy sposób na obiad niż kotlety mielone

mięso mielone pieczone w szynce szwarcwaldzkiej

Składniki:

  • pół kg mielonego mięsa z łopatki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 7-8 plastrów szynki lub boczku wędzonego

Mięso mielone wyrobić z jajkiem, rozdrobnionym ząbkiem czosnku, jajkiem, płatkami owsianymi i przyprawami. Niedużą podłużną blaszkę (ja mam o długości ok. 20 cm) wysmarować delikatnie tłuszczem. Na dnie wykładać na przemian plastry szynki tak żeby boki zostały do owinięcia naszej pieczeni z góry. Wyłożyć mięso i owinąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni z termoobiegiem na 30-35 minut. Najlepsze było odgrzewane na drugi dzień :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.