Mięso mielone pieczone w szynce szwarcwaldzkiej (lub równie dobrze w wędzonym boczku) – szybszy sposób na obiad niż kotlety mielone
Składniki:
- pół kg mielonego mięsa z łopatki
- 1 jajko
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki soli
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 7-8 plastrów szynki lub boczku wędzonego
Mięso mielone wyrobić z jajkiem, rozdrobnionym ząbkiem czosnku, jajkiem, płatkami owsianymi i przyprawami. Niedużą podłużną blaszkę (ja mam o długości ok. 20 cm) wysmarować delikatnie tłuszczem. Na dnie wykładać na przemian plastry szynki tak żeby boki zostały do owinięcia naszej pieczeni z góry. Wyłożyć mięso i owinąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni z termoobiegiem na 30-35 minut. Najlepsze było odgrzewane na drugi dzień :)