Shepherd’s Pie, czyli jak to poezyjnie nazwała osoba, która pokazała mi ten przepis – mięso mielone pod pierzynką z ziemniaków. Oczywiście musiałam uprościć przepis i pominęłam kilka składników, za co z góry przepraszam nauczyciela ;)
Składniki na 6 porcji:
- 70-80 dg mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe lub mieszane)
- cebula
- mrożony miks – marchewka z groszkiem
- malusi koncentrat pomidorowy
- około 0,5 litra bulionu (np. z bulionetki)
- ugotowane ziemniaki (około 2 na porcję)
- 15 dg sera cheddar (pomarańczowego)
- tymianek (świeży lub suszony)\
- sól, pieprz
Podsmażyć cebulę, następnie mięso. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zalać bulionem, dodać koncentrat i połowę paczki mrożonego groszku z marchewką. Gotować aż bulion odparuje i sos się zagęści. Ugotowane ziemniaki utrzeć razem z serem cheddar na puree. Do kokilek nałożyć porcję mięsa, a na wierch puree serowo-ziemniaczane. Zapiekać w piekarniku w 200 stopniach przez około 20 minut. Farsz można przechowywać w lodówce i jednorazowo zapiec np. tylko 3 porcje (dostosować wtedy odpowiednio ilość ziemniaków i dodać połowę sera). Smacznego!