Pierniczki – robione po raz pierwszy, ale wyszły i szybko znikają. Także nie szukam już żadnego innego przepisu i dziś robię kolejne, ale z podwójnej porcji ;)
Składniki (na około 2,5 blachy pierniczków):
- 320 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki miodu
- 80 g masła
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Do 1/3 szklanki śmietany wsypać łyżeczkę sody, wymieszać i odstawić – śmietana zwiększy swoją objętość. Mąką wymieszać z kakao i odstawić. W garneczku zagotować miód z przyprawą do piernika. W miodzie rozpuścić masło. Ostawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę z kakao, miód z masłem, a na koniec śmietanę i wymieszać. W Thermomixie można pomóc sobie opcją do wyrabiania ciasta. Wyjdzie z tego gęsta papka. Ciasto odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto stwardnieje i będzie można je już wałkować (na około 3-5 mm) i wycinać pierniczki. Piec przez 10 min w 180 stopniach. Po ostygnięciu dekorować do woli. Smacznego!