Pierniczki

Pierniczki – robione po raz pierwszy, ale wyszły i szybko znikają. Także nie szukam już żadnego innego przepisu i dziś robię kolejne, ale z podwójnej porcji ;)

pierniczki

Składniki (na około 2,5 blachy pierniczków):

  • 320 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 80 g masła
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do 1/3 szklanki śmietany wsypać łyżeczkę sody, wymieszać i odstawić – śmietana zwiększy swoją objętość. Mąką wymieszać z kakao i odstawić. W garneczku zagotować miód z przyprawą do piernika. W miodzie rozpuścić masło. Ostawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę z kakao, miód z masłem, a na koniec śmietanę i wymieszać. W Thermomixie można pomóc sobie opcją do wyrabiania ciasta. Wyjdzie z tego gęsta papka. Ciasto odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto stwardnieje i będzie można je już wałkować (na około 3-5 mm) i wycinać pierniczki. Piec przez 10 min w 180 stopniach. Po ostygnięciu dekorować do woli. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.