Gnocchi z łososiem w sosie śmietanowym

Gnocchi z łososiem w sosie śmietanowym – kolejne szybkie danie jeśli tylko skorzystamy z gotowych gnocch’ów  :) Do tego smakuje dzieciom, także polecam!

gnocchi z lososiem

Składniki:

  • kluseczki gnocchi – jedno opakowanie (około 600 g)
  • 250 g łososia
  • mała kwaśna śmietana
  • groszek konserwowy
  • czosnek
  • cytryna
  • przyprawa do ryb i sól

Łososia układamy na folii do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawą do ryb. Zawijamy folię i pieczemy łososia w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut. W między czasie przygotowujemy gnocchi według przepisu na opakowaniu (tzn. wrzucamy do osolonego wrzątku na 2 minuty i gotowe). Pod koniec pieczenia łososia należy rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni i podsmażyć przez chwilkę posiekane 2 ząbki czosnku. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, 2 łyżki groszku konserwowego, startą skórkę cytryny i kapkę soku z cytryny oraz odrobinę soli do smaku. Wystarczy tylko żeby sos się pogrzał i zdejmujemy z ognia. Dodajemy gnocchi i mieszamy je z sosem. Przekładamy je na talerze, a na wierzchu układamy kawałki świeżo upieczonego łososia. Palce lizać!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.