Gnocchi z łososiem w sosie śmietanowym – kolejne szybkie danie jeśli tylko skorzystamy z gotowych gnocch’ów :) Do tego smakuje dzieciom, także polecam!
Składniki:
- kluseczki gnocchi – jedno opakowanie (około 600 g)
- 250 g łososia
- mała kwaśna śmietana
- groszek konserwowy
- czosnek
- cytryna
- przyprawa do ryb i sól
Łososia układamy na folii do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawą do ryb. Zawijamy folię i pieczemy łososia w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut. W między czasie przygotowujemy gnocchi według przepisu na opakowaniu (tzn. wrzucamy do osolonego wrzątku na 2 minuty i gotowe). Pod koniec pieczenia łososia należy rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni i podsmażyć przez chwilkę posiekane 2 ząbki czosnku. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, 2 łyżki groszku konserwowego, startą skórkę cytryny i kapkę soku z cytryny oraz odrobinę soli do smaku. Wystarczy tylko żeby sos się pogrzał i zdejmujemy z ognia. Dodajemy gnocchi i mieszamy je z sosem. Przekładamy je na talerze, a na wierzchu układamy kawałki świeżo upieczonego łososia. Palce lizać!