Aromatyczny gulasz

Po prostu gulasz, ale jednak trochę inny dzięki dodaniu pod koniec gotowania czosnku, natki pietruszki i skórki z cytryny. Tak robię go zawsze:

aromatyczny gulasz

Składniki:

  • pół kg mięsa z szynki
  • cebula
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka musztardy
  • majeranek
  • słodka/ostra papryka
  • liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki wody
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • cytryna (a raczej kawałek jej skórki)

Rozgrzać olej w garnku i zeszklić na nim cebulę. Dodać pokrojone mięso i lekko podsmażyć. W tym czasie dodawać koncentrat, musztardę, słodką lub ostrą paprykę – co kto lubi, sporo majeranku, liście laurowe, sól i pieprz. Zalać wodą o gotować na trochę większym ogniu około 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć ogień i tak bulgotać około godzinę. W między czasie dodać wspomniane już na wstępie składniki, które dają ten smak i aromat – rozdrobniony ząbek czosnku, trochę posiekanej pietruszki i troszkę starkowanej skórki z cytryny. Smacznego!

 

2 thoughts on “Aromatyczny gulasz

  1. Mięsko wygląda bardzo apetycznie, ale drugi plan też jest ciekawy. Co czai się w tle: czyżby kasza jęczmienna i fasolka? :)

    • Zgadza się :) Ale jeszcze bardziej smakuje nam w innym wydaniu, czyli z takimi pyzami drożdżowymi (ja na to mówię pampuchy ale nie wiem czy prawidłowo)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.