Makaron orzo z boczkiem i groszkiem

Makaron orzo z boczkiem i groszkiem – czyli makaron a’la ryż i kolejne ekspresowe danie

orzo

 

Składniki:

  • około 150 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
  • 250 g makaronu orzo
  • 3 szklanki wody
  • około 3/4 szklanki mrożonego groszku
  • ser grana padano lub parmigiano reggiano
  • sól

Najlepsza do tego dania będzie większa patelnia typu wok. Podsmażyć najpierw boczek i odłożyć na bok. Na patelnię wrzucić makaron, zalać wodą i posolić. Gotować pod przykryciem około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Makaron pochłonie całą wodę. Około 5-7 minut przed końcem gotowania dorzucić groszek. Na koniec dodać podsmażony boczek i posypać sporą ilością startego sera – wymieszać. Szybkie, proste i smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.