Tarta ze szpinakiem i jajkami

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i jajkami – czyli udany eksperyment kulinarny

tarta ze szpinakiem i jajkami

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 jajka
  • sól, pieprz
  • ser parmezan

Okrągłą formę wyłożyć ciastem francuskim (brzegi wyłożyć podwójnie). Na odrobienie oleju podsmażyć rozdrobniony czosnek i liście szpinaku.Posolić do smaku. Masę szpinakową wyłożyć na tartę pozostawiając miejsca na jajka. Wbić jajka, posolić je i popieprzyć. Tartę włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15 minut (aż białka się zetną). Po wyjęciu posypać startym parmezanem. Sprawdzi się jako danie na każdą porę dnia – u nas wystąpiła w roli głównej na kolacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.